~~~•Resipi ini dikongsi oleh :--->Anne~~~
Bahan-Bahan;
Bahan-Bahan;
1 biji peria (potongkecil)
300g dada ayam
2 sudu besar taucu
I sudu bawang putih (cincang)
1 sudu tepung jagung
1 sudu kicap
½ sudu sos tiram
1 cawan air
Gula (secukupnya)
Lada putih (secukupnya
Cara membuatnya:
300g dada ayam
2 sudu besar taucu
I sudu bawang putih (cincang)
1 sudu tepung jagung
1 sudu kicap
½ sudu sos tiram
1 cawan air
Gula (secukupnya)
Lada putih (secukupnya
Cara membuatnya:
1.Bersihkan peria dan keluarkan bijinya.Kemudian potong kecil-kecil.
2.Rebuskan peria dalam air panas selama 5 minit. Angkat dan toskan airnya.
3.Ayam di gaul dengan tepung jagung dan lada putih. Ketepikan.
4.Panaskan kuali.Tumiskan bawang putih dan masukkan taucu.Kacau sebati. Setelah itu, masukkan ayam dan air.Biarkan ia mendidih.Setelah itu, masukkan sos tiram,kicap, gula dan akhir sekali peria. Kacau semuanya sebati. Setelah ayam masak angkat dan hidangkan…
2.Rebuskan peria dalam air panas selama 5 minit. Angkat dan toskan airnya.
3.Ayam di gaul dengan tepung jagung dan lada putih. Ketepikan.
4.Panaskan kuali.Tumiskan bawang putih dan masukkan taucu.Kacau sebati. Setelah itu, masukkan ayam dan air.Biarkan ia mendidih.Setelah itu, masukkan sos tiram,kicap, gula dan akhir sekali peria. Kacau semuanya sebati. Setelah ayam masak angkat dan hidangkan…
Tidak ada komentar:
Posting Komentar