Sumber:--->Kongsi Sedap
~~~•Resipi ini dikongsi oleh:---> Hs Hs Vivi~~~~
Bahan-Bahan:
Bahan-Bahan:
5 ketul paha ayam
3 sudu minyak bijan
3 sudu besar bijan putih
2sudu teh serbuk pati ayam
Bahan perasa:
3 sudu minyak bijan
3 sudu besar bijan putih
2sudu teh serbuk pati ayam
Bahan perasa:
1 sudu besar cili merah dicincang
1sudu besardaun bawang dicincang
1 sudu besar gula
3sudu besar kicap
4 sudu lada sulah
Cara menyediakan:
1sudu besardaun bawang dicincang
1 sudu besar gula
3sudu besar kicap
4 sudu lada sulah
Cara menyediakan:
1. Goreng/disagai bijan putihdi atas api kecil sehingga warna perang keemasan. Kemudian biarkan ia sejuk.
2. Biji bijan yang sudah di goreng ditumbuk halus atau diblender. Terpulang..
3. Ayam direbus. Air rebusan haruslah melebihi paras paha ayam. kemudian angkat dan ketepikan.
4. Ambil 100ml air rebusan ayam tadi untuk dijadikan kuah atau sosnya. Kemudian masukkan stok ayam/serbuk pati ayam dan masak bersama.
5. Apa bila ayam sudah sejuk, dipotong-potong dan diletakkan dalam piring.
6)Kuah atau sosnya tadi dimasukkan dengan bahan perasa dan bahan-bahan lain.Kesemuanya digaul sebati. Ayam ditaburkan dengan serbuk bijan dan tuangkan sos tadi diatasnya. Siap dan dihidangkan.Selamat mencuba.....
2. Biji bijan yang sudah di goreng ditumbuk halus atau diblender. Terpulang..
3. Ayam direbus. Air rebusan haruslah melebihi paras paha ayam. kemudian angkat dan ketepikan.
4. Ambil 100ml air rebusan ayam tadi untuk dijadikan kuah atau sosnya. Kemudian masukkan stok ayam/serbuk pati ayam dan masak bersama.
5. Apa bila ayam sudah sejuk, dipotong-potong dan diletakkan dalam piring.
6)Kuah atau sosnya tadi dimasukkan dengan bahan perasa dan bahan-bahan lain.Kesemuanya digaul sebati. Ayam ditaburkan dengan serbuk bijan dan tuangkan sos tadi diatasnya. Siap dan dihidangkan.Selamat mencuba.....
Tidak ada komentar:
Posting Komentar