sumber:---.Kongsi Sedap
Nasi goreng cina adalah salah satu daripada hidangan makanan yang popular di Malaysia. Ia bukan saja popular di kalangan masyarakat cina malahan masyarakat melayu juga. Kadang-kadang rasa pening kepala memikirkan apa menu yang hendak di masak.. Kebetulan ada nasi yang tak habis sesuai sangat jika anda mengasah lagi skil masakan anda. Jadi nasi tak membazir dan sudah ada menu untuk hari ini.
Bahan-bahan: 1 mangkuk nasi sejuk, 1 biji telur, 100g udang (buang kulit), lobak merah(potong dadu), kacang peas, jagung, sosej (potong kecil-kecil), daun bawang (potong kecil), 2 ulas bawang putih, 2 sudu besar minyak masak dan garam secukup rasa.
Cara menyediakannya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan telur dan kacau sehingga hancur sedikit
3. Setelah itu, masukkan sayur campur (lobak merah, jagung dan kacang peas) serta udang. Kacau rata.
4. Kacau semua sehingga rata dan masukkan sosej. Masukkan nasi serta garam secukup rasa.
5. Akhir sekali masukkan potongan daun bawang dan kacau.
6. Angkat dan hidangkan..Selamat mencuba.
Bahan-bahan: 1 mangkuk nasi sejuk, 1 biji telur, 100g udang (buang kulit), lobak merah(potong dadu), kacang peas, jagung, sosej (potong kecil-kecil), daun bawang (potong kecil), 2 ulas bawang putih, 2 sudu besar minyak masak dan garam secukup rasa.
Cara menyediakannya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan telur dan kacau sehingga hancur sedikit
3. Setelah itu, masukkan sayur campur (lobak merah, jagung dan kacang peas) serta udang. Kacau rata.
4. Kacau semua sehingga rata dan masukkan sosej. Masukkan nasi serta garam secukup rasa.
5. Akhir sekali masukkan potongan daun bawang dan kacau.
6. Angkat dan hidangkan..Selamat mencuba.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar