Sumber:--->Kongsi Sedap
Hokkaido cup kek
Hokkaido Cup Kek resepi yang ingin dikongsi bersama. Namanya gah macam nama jepun jer.. Tapi tidaklah..nama jer jepun tapi tempatan cara. Bahannya pun tak susah diperolehi..
Bahan A:
~ 3 biji telur kuning
~ 60g susu
~ 90g tepung kek
~ 40g minyak jagung
~ 1/2 sudu kecil esen vanilla
Bahan B:
~ 3 biji telur putih
~ 1/4 sudu kecil krim tartar
~ 60g Gula
Kaedah:
1) Pukul kuning telur dengan esen vanila. Tambahkan minyak + susu dan gaul rata.
2) Ayak tepung ke dalam kuning telur campuran dan gaul sehingga sebati.
3) Pukul putih telur dengan krim tartar sehingga berbuih dan kemudian masukkan gula dan pukul hingga pekat.
4) Kaupkan separuh daripada putih telur ke dalam adunan telur kuning dan gaul rata. Kemudian masukkan separuh lagi dan gaul sehingga sebati.
5) tuang adunan ke dalam cup kek dan bakar dalam ketuhar dengan suhu 180c selama 15-20min. Biarkan sejuk.
7) Buat satu lubang kecil di tengah-tengah, pamkan krim kastard ke dalam kek tadi.
Kek Hokkaido sedap dimakan bersama dengan krim vanilla kastard. Di bawah ini disertakan bahan dan cara menyediakannya.
(Krim Vanilla Kastard)
Bahan A:
~ 130g Susu
~ 30g Gula kastor
~ 2 biji Telur Kuning
~ 1 sudu teh tepung jagung
~ 2 sudu kecil tepung kek
~ 1/2 sudu kecil esen vanilla
Bahan B:
~ 70g UHT Whipping cream
Kaedah:
1. Campurkan semua bahan A dan dimasak dengan api yang perlahan. Jangan berhenti mengacaunya semasa memasak. Masak sehingga adunan bertukar jadi pekat. Biarkan sejuk seketika..
2. Pukul whipping krim sehingga menjadi pekat.
3. Kemudian campurkan krim ke dalam bahan A yang telah dimasak tadi .
4. Simpan dalam peti sejuk sebelum dipam ke dalam kek tadi
Hokkaido Cup Kek resepi yang ingin dikongsi bersama. Namanya gah macam nama jepun jer.. Tapi tidaklah..nama jer jepun tapi tempatan cara. Bahannya pun tak susah diperolehi..
Bahan A:
~ 3 biji telur kuning
~ 60g susu
~ 90g tepung kek
~ 40g minyak jagung
~ 1/2 sudu kecil esen vanilla
Bahan B:
~ 3 biji telur putih
~ 1/4 sudu kecil krim tartar
~ 60g Gula
Kaedah:
1) Pukul kuning telur dengan esen vanila. Tambahkan minyak + susu dan gaul rata.
2) Ayak tepung ke dalam kuning telur campuran dan gaul sehingga sebati.
3) Pukul putih telur dengan krim tartar sehingga berbuih dan kemudian masukkan gula dan pukul hingga pekat.
4) Kaupkan separuh daripada putih telur ke dalam adunan telur kuning dan gaul rata. Kemudian masukkan separuh lagi dan gaul sehingga sebati.
5) tuang adunan ke dalam cup kek dan bakar dalam ketuhar dengan suhu 180c selama 15-20min. Biarkan sejuk.
7) Buat satu lubang kecil di tengah-tengah, pamkan krim kastard ke dalam kek tadi.
Kek Hokkaido sedap dimakan bersama dengan krim vanilla kastard. Di bawah ini disertakan bahan dan cara menyediakannya.
(Krim Vanilla Kastard)
Bahan A:
~ 130g Susu
~ 30g Gula kastor
~ 2 biji Telur Kuning
~ 1 sudu teh tepung jagung
~ 2 sudu kecil tepung kek
~ 1/2 sudu kecil esen vanilla
Bahan B:
~ 70g UHT Whipping cream
Kaedah:
1. Campurkan semua bahan A dan dimasak dengan api yang perlahan. Jangan berhenti mengacaunya semasa memasak. Masak sehingga adunan bertukar jadi pekat. Biarkan sejuk seketika..
2. Pukul whipping krim sehingga menjadi pekat.
3. Kemudian campurkan krim ke dalam bahan A yang telah dimasak tadi .
4. Simpan dalam peti sejuk sebelum dipam ke dalam kek tadi
Tidak ada komentar:
Posting Komentar