sumber:--->Kongsi Sedap
~~~•Resipi ini dikongsi oleh:--> Alfy cham •~~~~
Bahan-Bahan:
Bahan-Bahan:
1 kg udang
10 biji cilipadi
3 biji tomato
Daun ketumbar secukupnya
5-6 keping daun limaupurut
6-7 biji limau nipis/kasturi
4-5 batang serai(diketuk)
1 kepinglengkuas
6-7 biji bawang merah (diketuk)
6-7 bawang putih (diketuk)
Cara menyediakan:
10 biji cilipadi
3 biji tomato
Daun ketumbar secukupnya
5-6 keping daun limaupurut
6-7 biji limau nipis/kasturi
4-5 batang serai(diketuk)
1 kepinglengkuas
6-7 biji bawang merah (diketuk)
6-7 bawang putih (diketuk)
Cara menyediakan:
1. Ambil periuk masukkan air dan biarkan mendidih.
2. Setelah mendidih masukkan lengkuas,serai,bawang putih,bawang merah,cili padi,dan daun limau purut biarkan ia sampai keluar bau wangi.
3. Kemudian baru masukkan tomato diikuti jus limau. Kalau tidak mahu kuah terlalu masam jangan masuk terlalu banyak. Ikut selera masing-masing.
4. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa dan udang.
5. Siap dan boleh dihidangkan..
2. Setelah mendidih masukkan lengkuas,serai,bawang putih,bawang merah,cili padi,dan daun limau purut biarkan ia sampai keluar bau wangi.
3. Kemudian baru masukkan tomato diikuti jus limau. Kalau tidak mahu kuah terlalu masam jangan masuk terlalu banyak. Ikut selera masing-masing.
4. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa dan udang.
5. Siap dan boleh dihidangkan..
Tidak ada komentar:
Posting Komentar