Kamis, 20 Maret 2014

cake Ber cream

Sumber:--->Kongsi Sedap

~~~•Resipi ini dikongsi oleh:---> Vivian Elisa~~~

Bahan-bahan:
1 tin susu pekat manis
250ml whipping cream/krim putar
135g yogurt asli
5 sudu gelatin
1 tin buah buahan campuran/ mix fruit
1 bungkus biskuit

Cara membuatnya:
1.Dalam mangkuk besar masukkan whipping cream,susu pekat manis dan yogurt. Gaul sebati semuanya.
2.Masukkan air buah buahan campuran/mix fruit dan gelatin gaul sebati. Kemudian masak sampai cair dan biarkan sejuk.
3.Kemudian masukkan kedalam adunan krim dan gaul rata.
4.Masukkan biskuit dalam acuan atau sponge kek juga boleh digunakan. Kemudian tuangkan krim tadi sampai rata. Kemudian masukkan biskut lagi susun rata dan tuangkan krim lagi. Lakukan proses ini sampai selesai.Setelah itu,hiaskan dengan mix fruit atau apa saja buah yang anda inginkan.
5.Setelah siap simpan dalam peti sejuk dan biarkan 3-4jam. Siap dihidangkan.
Kalau tidak mahu menggunakan biskut boleh juga diganti gunakan kek.Disertakan bahan dan cara membuatnya….

Bahan kek:
4 biji telur
100g tepung jagung
50g gula halus

Cara membuatnya:
1.Pukul telur hingga kembang dan pekat. Kemudian masukkan gula sikit demi sikit. Pukul sampai gula menjadi cair baru masukkan tepung jagung.
2.Tuangkan dalam loyang nipis dan bakar selama 15 minit pada suhu 160c.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar