Kamis, 20 Maret 2014

Ayam Goreng Belacan


Sumber:--->Kongsi Sedap

~~~•Resipi ini dikongsi oleh:---> Anne~~~

Bahan-Bahan:
12 keping kepak ayam(kira-kira1 kg)
5 sudu besartepung jagung
1 biji telur (dipukul)

Bahan perapan:
2 sudu besar pes belacan Lee Kum Kee/apa-apa brand
1 sudu kecil gula
1 sudu besar halia cincang
1/2sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan

Cara menyediakan:
1.Bersihkan ayam dan toskan airnya. Kemudian perap bersama semua bahan perapan selama 3-4 jam.
2.Panaskan kuali dan masukkan minyak . Ayam dicelup dalam telur dan disalutkan dengan tepung jagung.
3.Goreng sampai kekuningan/garing. Toskan minyaknya dan siap untuk dihidang.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar