Kamis, 20 Maret 2014

Apam Pandan

Sumber:--->Kongsi Sedap


Bahan A:
300g tepung gandum
1 biji telur
1 sudu serbuk penaik
1 paket ENO

Bahan B:
20 helai daun pandan
200ml air
150g gula
200ml santan
(hanya perlukan 150ml air pandan)

Bahan yang di perlukan
Cawan kertas dan acuan
Cara membuatnya:
1.Kisar daun pandan dengan air 200ml air. Tapis dan ketepikan.
2.Guna 150ml air daun pandan dimasak dengan gula hingga larut. Simpan hingga sejuk.
3.Tepung diayak.Kemudianmasukkan serbuk penaik,ENO,telur,santandan air daun pandan yang telah masak tadi. Kacau perlahan-lahan hingga sebati.
4.Tuangkan bancuhan kedalam acuan yang telah disediakan.Kukus dalam 20-25 minit dengan api yang besar.
5.Setelah masak angkat dan cucuk guna pengungkil gigi. Kalau sudah tidak melekat maksudnya ia sudahmasak. Siap untuk dihidangkan.Selamat mencuba..

Tidak ada komentar:

Posting Komentar