Kamis, 20 Maret 2014

Kekkeju cheddar (cheddar cheese cake)

Sumber:--->Kongsi Sedap

~~~•Resipi ini dikongsi oleh:---> Carol Rachel Yap~~~~

Menjelang raya akan tiba tak lama lagi ingin dikongsi bersama anda kek keju cheddar. Bagi peminat kek mari la cuba membuat kek ini di rumah. Mesti sedap punya ler….

Bahan-bahan:
6 biji telur (telur putih dan kuning di asingkan)
100 g gula
6 keping keju cheddar
100 ml susu segar
100 g butter/mentega
100 g tepung kek

Kaedah:
1. Panaskan keju dan mentega bersama susu sehingga larut. Biarkan ia sejuk.(Gunakan kaedah double boiler untuk melarutnya)
2. Dengan menggunakan mesin pengadun tangan, pukul putih telur dengan kelajuan yang tinggi. Kemudian, masukkan gula dan pukul sehingga bertanduk dan kaku (bila terbalikkan bekas, putih telur tak mengalir atau jatuh)
3. Tuangkan campuran kuning telur kedalam bancuhan keju tadi.Masukkan tepung dan gaul dengan spatula sehingga sebati.
4.Kemudian tuangkan separuh meringue (bancuhan putih telur tadi)dalam adunan keju, kacau perlahan-lahan dengan spatula.
5. Tuang campuran keju kedalam meringue dan gaul perlahan-lahan dengan spatula getah sehingga sebati.
6. Tuangkan bancuhan kedalam loyang saiz8-9 inci. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah selama 30 minit. Kemudian kurangkan suhu ke 160 darjah selama 10-15 minit atau sehingga masak.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar