Kamis, 20 Maret 2014

Bawal Hitam Masak Taucu

~~~•Resipi ini dikongsi oleh Vivian Elise•~~~

Bahan-Bahan;
1 ekor ikan bawal hitam
Halia secukupnya
1 biji cili merah /cili padi
2 sudu taucu
Bawang merah secukupnya
Bawang putih secukupnya
Daun bawang
1 sudu tepung jagung (gaul dengan air)

Cara menyediakan:
1.Ikan di cuci bersih dan di kelar-kelar. Gaulkan ikan dengan sedikit garam dan digoreng hingga garing.
2.Panaskan kuali dan tumis bawang putih,bawang merah, cili ,taucu,halia sampai naik bau. Kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan ia mendidih. Kalau kuahnya rasa masin masukkan sikit gula. Jika kurang masin pula masukkan sikit kicap.
3.Setelah cukup semua rasa baru letakkan daun bawang dan tepung jagung agar pekat kuahnya. Setelah kuahnya siap tuangkan keatas ikan yang sudah goreng dan hidangkan.
4.Semua bahan hendaklah cincang kecuali bawang merah dihiris nipis dan daun bawang dipotong pendek.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar