Sumber:--->Kongsi Sedap
Satu makanan yang menjadi kegemaran semua bangsa. Sangat sedap dimakan ketika sarapan pagi dan ketika minum petang. Boleh dimakan begitu saja bersama kopi o atau teh panas. Tetapi sangat sedap jika dicicah bersama kuah kaya, sambal tumis dan kuah kacang. Ummm..pasti terangkat la.
Bahan-bahan: 400g tepung gandum, 1 cawan air, 1 sudu besar marjerin (cairkan), 1 sudu kecil garam, 3 sudu besar gula, 1 sudu besar susu pekat manis (susu tepung pun boleh), 1 biji kuning telur, 2 sudu teh yis kering (mauripan), ½ sudu teh soda bikarbonat, minyak untuk mengoreng.
Cara menyediakannya:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali tepung. Kacau sebati.
2. Masukkan tepung sikit demi sikit dan uli lagi. Kalau adunan macam lembik hingga susah nak uli tambahkan tepung sikit demi sikit.
3. Ulikan adunan sehingga ia tidak melekat.
4. Kemudian, canaikan 4-5cm memanjang. Potong memendek anggaran 1-1.5 inci
5. Panaskan minyak. Sebelum mengoreng cakoi tadi tarikkan sikit sebelum digoreng. Ini supaya agar cakoi tu nampak lebih panjang dari saiz asal. .
Bahan-bahan: 400g tepung gandum, 1 cawan air, 1 sudu besar marjerin (cairkan), 1 sudu kecil garam, 3 sudu besar gula, 1 sudu besar susu pekat manis (susu tepung pun boleh), 1 biji kuning telur, 2 sudu teh yis kering (mauripan), ½ sudu teh soda bikarbonat, minyak untuk mengoreng.
Cara menyediakannya:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali tepung. Kacau sebati.
2. Masukkan tepung sikit demi sikit dan uli lagi. Kalau adunan macam lembik hingga susah nak uli tambahkan tepung sikit demi sikit.
3. Ulikan adunan sehingga ia tidak melekat.
4. Kemudian, canaikan 4-5cm memanjang. Potong memendek anggaran 1-1.5 inci
5. Panaskan minyak. Sebelum mengoreng cakoi tadi tarikkan sikit sebelum digoreng. Ini supaya agar cakoi tu nampak lebih panjang dari saiz asal. .
Tidak ada komentar:
Posting Komentar