Bahan:
1kg lala
50gram udang kering (dibasuh dan ditapis)
6 ulas bawang putih (dicincang)
3 tangkai daun kari
7 biji cili merah (dipotong dadu)
2 batang serai (di ketuk)
Bahan perasa:
50gram udang kering (dibasuh dan ditapis)
6 ulas bawang putih (dicincang)
3 tangkai daun kari
7 biji cili merah (dipotong dadu)
2 batang serai (di ketuk)
Bahan perasa:
5 biji limau ( ambil airnya)
2 sudu besar gula
2 sudu besar minyak
air secukupnya
2 sudu besar gula
2 sudu besar minyak
air secukupnya
Cara menyediakan:
1.Cuci bersih lala dan rendam 20 minit dalam air agar pasir tu bersih..
2.Panaskan periuk dan masukkan air.Biarkan ia mendidih. Setelah air mendidih masukkan lala dalam air panas dan masak 3-4 minit bergantung kepada berapa banyak lala. Kemudian angkat dan rendamkan dalam air sejuk. Angkat dan ketepikan.
3.Panaskan kuali dan masukkan minyak.Goreng lala sampai kekuningan dan toskan minyaknya dan ketepikan.
4.Tinggalkan sedikit minyak.Tumiskan udang kering , bawang putih dan bawang merah.Masukkan serai, daun kari, cili dan lala. Kacau semuanya sebati.Masukkan bahan perasa seperti di atas mengikut selera anda. Kemudian angkat dan hidangkan.
2.Panaskan periuk dan masukkan air.Biarkan ia mendidih. Setelah air mendidih masukkan lala dalam air panas dan masak 3-4 minit bergantung kepada berapa banyak lala. Kemudian angkat dan rendamkan dalam air sejuk. Angkat dan ketepikan.
3.Panaskan kuali dan masukkan minyak.Goreng lala sampai kekuningan dan toskan minyaknya dan ketepikan.
4.Tinggalkan sedikit minyak.Tumiskan udang kering , bawang putih dan bawang merah.Masukkan serai, daun kari, cili dan lala. Kacau semuanya sebati.Masukkan bahan perasa seperti di atas mengikut selera anda. Kemudian angkat dan hidangkan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar