Selasa, 06 Mei 2014

Asam Pedas ikan Sembilang.

bahan
2 ekor ikan sembilang.
50 sen daun kesom.
1 btg bunga kantan.dibelah 2 .
1 mangkok air asam.
2 sudu teh lada hitam.ditumbuk.
2btg serai dititik.
Garam dan gula.
Bahan kisar.
Lada kering.
2 biji bwg besar.
4 ulas bwg putih.
Sedikit halia.
Sedikit belacan.
Caranya.
Tumis bahan kisar dan serai hingga gareng..masukkan lada hitam..masukkan air asam dan biar hingga mendidih..letak garam dan gula..rasa sedapnya..kecilkan api dan masukkan ikan dan bunga kantan..akhir sekali masukkan daun kesom..
Biar dengan api kecil dan biar hingga ikan masak. Dah pun siap.
— bersama Isma Anis Alfikri.


Tidak ada komentar:

Posting Komentar