Sabtu, 16 Agustus 2014

RESEPI BAKED CHEESE CAKE


Bahan2:

300ml susu full cream
150g cream cheese
3 biji telur gred A
50g gula halus
110g tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
110g butter
filling pilihan secukupnya

bahan meringue:
3 biji putih telor A
40 gram gula halus
1 sudu kecil cream of tar tar

Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan cream cheese 
Kacau sehingga cair dan masukkan butter. Kacau sehingga mencair dan ketepikan and biarkan hingga sejuk 
Asingkan putih dan kuning telur ( pastikan bekas untuk letak putih telor tu totally kering ye.tak mau sikit pun ada air or kuning telor)
Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan 
adunan x tumpah)- rujuk gambar
dalam bekas berasingan Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu + cheese yg dicairkan tadi..kacau perlahan and Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
Ambil loyang yg sudah digris tadi
Bakar pada suhu 150-160'c menggunakan kaedah steam bath (letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven ya).SETKAN OVEN KE API ATAS DAN BAWAH
BILA KEK DAH SEJUK ..TUANG TOPPING PILIHAN ANDA KAT PERMUKAAN KEK TUE..MAMA TUANG KIWI FILLING 

MEMO:
ONCE KEK NYA MASAK..RENGGANGKAN PINTU OVEN DLM 10 MINIT..THEN BARU KELUARKAN LOYANG KEK N TELANGKUPKAN ..( CARA NI MEMUDAHKAN KEK RENGGANG DARI SEKELILING LOYANG.)

Tidak ada komentar:

Posting Komentar