Minggu, 24 Agustus 2014

RESEP RISOLES KENTANG | CARA BUAT RISOL ENAK.

RESEP RISOLES KENTANG | CARA BUAT RISOL ENAK
Bahan Kulit :

  • 100 gram terigu
  • 2 butir telur
  • 250 ml susu
  • 1 sdm margarin cair
  • sedikit garam
Bahan Isi :

  • 3 buah wortel, potong dadu kecil
  • 1 buah kentang, potong dadu kecil
  • 1 batang daun bawang, iris halus
  • 2 siung bawang putih, cincang halus
  • 1 butir telur
  • Garam dan merica secukupnya
  • gula pasir dan sedikit tepung terigu
  • minyak untuk menumis
  • Tepung roti untuk lapisan

CARA MEMBUAT RISOLES KENTANG SEDERHANA :

  1. Campur bahan kulit lalu aduk hingga adonan halus dan tidak menggumpal serta bisa disaring. Ambil 1 sendok sayur adonan lalu buat dadar tipis. Sisakan sedikit adonan untuk perekat tepung roti, sisihkan.
  2. Tumis bawang putih dengan minyak panas hingga harum, masukan kentang dan wortel lalu beri sedikit air, masak hingga empuk. Masukan daun bawang, aduk rata. Tambahkan telur, aduk rata. Tambahkan garam, gula dan merica secukupnya, aduk dan masak hingga bumbu meresap, angkat.
  3. Beri adonan isi pada setiap lembar kulit risoles lalu lipat seperti amplop. Celupkan ke dalam sisa adonan kulit, gulingkan ke tepung roti hingga permukaannya rata lalu tekan dengan lembut agar tepung roti lebih merekat. Simpan di kulkas selama 1 jam.
  4. Goreng risoles dalam minyak panas di atas api sedang hingga coklat keemasan. Angkat dan tiriskan lalu siap disajikan.

Kamis, 21 Agustus 2014

Cara Membuat Es Krim


Resep Cara Membuat Es Krim Lembut Dan Mudah Di Rumah Sendiri


Bahan Membuat Es Krim Lembut dan Mudah :
  • 4 Gelas Susu Cair
  • 2 Kaleng Susu kental manis putih
  • 2 butir Putih Telur
  • 2 Sendok Makan Tepung maizena
  • 1 Sendok Teh Vanili
  • 2 Sendok Makan Gula Pasir
  • Bahan campuran. Bisa berupa tape ketan, buah-buahan, cokelat, kismis, kacang, dll sesuai selera kalian.

Cara Membuat Es Krim Lembut dan Mudah di Rumah Sendiri :

  1. Campurkan dan kocok gula, putih telur, dan vanili sampai putih.
  2. Panaskan kedua bahan susu dan air sambil diaduk.
  3. Cairkan maizena kemudian ikut campurkan dengan adonan susu.
  4. Sambil tetap diaduk angkat adonan dari atas api, masukkan campuran gula, putih telur, dan vanili.
  5. Rebus adonan sambil tetap diaduk hingga mendidih
  6. Angkat dari atas api, sambil terus di aduk sampai agak dingin agar susu tidak menggumpal
  7. Setelah dingin (tidak panas), campurkan bahan campuran yang ingin kalian campurkan agar terlihat cantik dan menggugah selera.
  8. Masukkan adonan tersebut ke dalam freezer.
Demikian Cara Membuat Es Krim Lembut Dan Mudah Di Rumah Sendiri. Sangat mudah dan wajib kalian coba di rumah. Selamat mencoba, dan selamat membuat Cara Membuat Es Krim Lembut Dan Mudah Di Rumah Sendiri.

Bolu Gulung Batik


Bolu gulung ini juga salah satu andalanku... sudah menghasilkan dolar dan berlian..hahaha..



Bolu Gulung Batik

Bahan :
6 kuning telur
3 putih telur
70 gr gula pasir
10 gr emulsifier
20 gr terigu
15 gr susu bubuk
15 gr maizena
1 sdt baking powder
1 sc vanili bubuk
75 gr mentega cair
esen coklat

Cara Membuat :
1. Kocok telur, gula dan emulsifier sampai kental
2. Tambahkan terigu, susu bubuk, maizena, baking powder dan vanili, aduk rata
3. Masukkan mentega cair, aduk rata
4. Tuang ke loyang kotak 24 cm, sisakan sedikit diberi esen coklat lalu masukkan ke kantong segitiga. Semprotkan zigzag keatas adonan, lalu ambil lidi dan tarik... jadi deh motif mirip batik.
5. Oven 25 menit dengan suhu 170 kalau sdh mau matang nyalakan api atas sebentar.
6. Balikkan ke kertas roti, poles selai lalu gulung.

Senin, 18 Agustus 2014

Resep Tongseng Sapi Pedas Dan Mantap


Bahan tongseng yang digunakan biasanya daging kambing. Tapi untuk anda yang mempunyai kolesterol di usahakan menghindari masakan yang berbahan daging kambing, karena daging kambing bersifat panas dan bisa membuat tekanan darah anda naik. Tongseng kambing bisa di ganti dengan tongseng sapi  yang gak kalah enak nya juga. Kali ini saya akan berbagi resep tongseng sapi yang pedas dan mantap. Berikut resep dan cara membuat resep tongseng sapi:

Resep Tongseng Sapi Pedas Dan Mantap


resep-tongseng-sapi-pedas

Bahan – bahan:
  • 250 gr daging sapi segar, potong kotak – kotak kecil
  • 200 gr kol, iris kasar
  • 9 buah cabe rawit merah, potong masing – masing menjadi 2
  • 1 buah tomat besar
  • 1 batang serai, digeprek
  • 4 lembar daun jeruk
  • 2 lembar daun salam
  • 2 sdm kecap manis
  • 5 sdm santan cair
  • ½ sdt merica bubuk
  • Garam secukupnya
  • Air putih secukupnya
  • Bawang merah goreng untuk taburan ( secukupnya )
  • Daun bawang di iris untuk taburan ( secukupnya )
  • 1 buahJeruk nipis

bumbu yang dihaluskan:
  • 9 buah cabe rawit
  • 6 siung bawang merah
  • 3 siung bawang putih
  •  5 buah kemiri, sangrai
  • 1 sdt kunyit bubuk
  • 1 sdm ketumbar bubuk
  • 1 sdt jintan bubuk
  • Minyak goreng ( secukupnya )

Cara Membuat Tongseng Sapi Pedas dan Mantap :
  1. Pertama – tama panaskan minyak goreng, masukan bumbu yang telah dihaluskan tumis sampai mengeluarkan aroma harum.
  2. Kemudian masukan serai, daun salam dan daun jeruk aduk rata.
  3. Lalu masukan daging yang telah di potong dadu, aduk sampai daging matang.
  4. Tuangkan air dan masukan santan sedikit – sedikit sambil diaduk – aduk sampai mendidih.
  5. Selanjutnya tambahkan kecap manis lalu beri garam dan merica bubuk, aduk sampai merata dan masak sampai kuah mengental.
  6. Terakhir masukan irisan kol,tomat dan cabe rawit, lalu aduk rata, masak sampai sayuran layu dan matang.
  7. Setelah matang, sajikan selagi hangat dan jangan lupa taburi bawang goreng dan irisan daun bawang.

Demikianlah resep tongseng sapi yang pedas dan mantap, untuk tingkat kepedasan dapat anda atur sesuai selera.
Sekian artikel dari saya dan terima kasih atas kunjungannya.
Selamat mencoba.

Sabtu, 16 Agustus 2014

RESEPI DOH PIZZA


Bahan
2 cawan tepung high protein ( tepung gandum pun boleh)
2 sudu kecil yis segera mauripan
2 sudu besar susu tepung
160 ml air suam (+/-)
1 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar bread softener ( optional )
1 sudu besar butter cair

Cara-cara :
satukan yis bersama air suam selama 10 minit. (Yis yang masih elok akan mengeluarkan buih and mengembang elok ) if tak kembang means yis tu dah rosak ye

Dalam bekas bersih, campurkan kesemua bahan yang selebihnya dan gaul/ramas dengan hanya menggunakan jari. Kemudian, buatkan lubang di tengah-tengahnya dan tuangkan yis tadi perlahan-lahan. Uli sehingga menjadi doh yang elastik. if ada BM ..just set ikut arahan mesin BM. mama uli guna kudrat 4 kerat nie aje..hihi...lagi lama and hingga doh licin and elastik..lagi cantik doh crust nya nanti..

Simpan doh di dalam satu bekas yang agak besar dan tutup kemas dgn kain lembab. 
( mama panaskan oven 160'c selama 10 minit then just letak mangkuk berisi doh tadi kat dalam ..( jangan on elektrik yee)..biarkan aje hingga mengembang..cepat cara nie..kalau letak kat suhu bilik mau sejam lebih gak doh kembang.

once doh dah kembang ..keluarkan then tumbuk tumbuk doh ( gaya macam nak lepas geram gitu ,..hihi) untuk buang angin ..then bahagikn kepada 2 portion sama banyak.

canai and add dlm loyang.cucuk cucuk sikit doh nya.( rujuk gambar)
rehat kan doh sebentar dlm 10 minit

then bakar sebentar dlm 8 minit api atas bawah bersuhu 160'c

Akhir sekali ratakan dengan sos pizza, mayonis dan bahan-bahan topping yang lain. Tuangkan sos keju dan taburkan keju parut.
Bakar selama 20 minit atau hingga keperangan.

MEMO:
DLM TOPPING PIZZA NYA MAMA ADD HOMEMADE MEATBALL.RESEPI NYA BOLEH TENGOK KAT LINK INI- link hanya boleh di click buka and view thru pc ya..hp tak boleh .

RESEPI BAKED CHEESE CAKE


Bahan2:

300ml susu full cream
150g cream cheese
3 biji telur gred A
50g gula halus
110g tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
110g butter
filling pilihan secukupnya

bahan meringue:
3 biji putih telor A
40 gram gula halus
1 sudu kecil cream of tar tar

Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan cream cheese 
Kacau sehingga cair dan masukkan butter. Kacau sehingga mencair dan ketepikan and biarkan hingga sejuk 
Asingkan putih dan kuning telur ( pastikan bekas untuk letak putih telor tu totally kering ye.tak mau sikit pun ada air or kuning telor)
Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan 
adunan x tumpah)- rujuk gambar
dalam bekas berasingan Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu + cheese yg dicairkan tadi..kacau perlahan and Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
Ambil loyang yg sudah digris tadi
Bakar pada suhu 150-160'c menggunakan kaedah steam bath (letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven ya).SETKAN OVEN KE API ATAS DAN BAWAH
BILA KEK DAH SEJUK ..TUANG TOPPING PILIHAN ANDA KAT PERMUKAAN KEK TUE..MAMA TUANG KIWI FILLING 

MEMO:
ONCE KEK NYA MASAK..RENGGANGKAN PINTU OVEN DLM 10 MINIT..THEN BARU KELUARKAN LOYANG KEK N TELANGKUPKAN ..( CARA NI MEMUDAHKAN KEK RENGGANG DARI SEKELILING LOYANG.)

KEK GEBU BUTTER COKLAT




1 cawan butter 
2 cawan caster sugar
4 biji telor A ( jgn lupa buang tali pusat telor color putih tue yee untuk elak kek hanyir)
*3 cawan tepung gandum/tepung kek or kalau guna tepung naik sendiri boleh skip baking powder yee )
1 cawan fresh milk 
1 sudu kecil essen vanilla
*2 ½ sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil garam halus
2 sudu besar coklat emulco
11/2 sudu kecil pewarna kuning ( yang nie mama skip time buat swiss roll cake)
1 sudu kecil flavor pilihan ( mama letak flavor nenas)
- Bahan bertanda (*) diayak sekali 

Method nya:

-pukul butter and caster sugar hingga betul betul gebu and putih/ringan.
- masukkan telor sebiji demi sebiji..hingga habis..( setiap kali add telor terus pukul sebati then add lagi hingga habis) –proses nie buat kek gebu and ringan texture nya nanti.
- add tepung selang seli dengan fresh milk ( bahagikan tepung pada 3 bahagian..setiap bahagian dipukul sebati..masuk tepung then fresh milk , tepung lagi and fresh milk then akhirkan dengan tepung balik..teknik nie buat kek yang diadun sebati dengan elok..kalau tuang sekali harung susah gak nak handle mixer tangan.. bila dah sebati add essen vanilla ..pukul sebentar hingga sebati..
- bahagikan adunan sama banyak kepada 2 portion..portion pertama di add color kuning and flavor yang uollsssss suka. Satu lagi portion add coklat emulco..sebatikan ..
-Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 160’c selama 10 minit 
-Oles Loyang dengan sedikit butter and tabur tepung sikit .then tuang masuk adunan ..( utk swiss roll cake mama lapik dasar loyang dengan kertas minyak )
- then bila oven dah panas turun kan suhu ke 150'c-and setting time bakar 25-30 minit aje untuk swiss roll yang nipis nie bergantung pada jenis oven masing masing yee

- bila kek dah masak ..sejukkan dahulu and tarik keluar kertas minyak yang berisi kek tadi perlahan lahan keluar dari loyang..bila dah sejuk sapu apa apa jenis jem kesukaan uollss..then gulung perlahan2..and siap dah boleh potong...walaaaaaaaaaaaa..